A szürke időjárás hete

Vágólapra másolva!
A múlt hét mozgalmaival ellentétben az időjárási frontok napokig elkerülik térségünket. A csendes időjárás kedvez a ködképződésnek, abból pedig könnyen ködfelhő alakul ki. Tartósan borongós és naposabb területek váltakoznak, a szürke vidékek aránya a hét közepén tűnik a legnagyobbnak. A minimális átkeveredés miatt a légszennyeződés rohamosan növekszik, a reggeli csúcsforgalomban a legszennyezettebb a levegő.
Vágólapra másolva!

A nagy csapadékokat okozó ciklonok és frontjaik elhagyták hazánkat, a frontpályák északabbra húzódtak. Hazánk felett leszálló légmozgások uralkodnak, melyek hatására számottevő csapadékot adó felhőzet nem tud kialakulni. Ugyanakkor a derültebb helyeken a hosszú éjszakákon könnyen alakul ki sűrű köd. Az ebből képződött ködfelhő pedig képes egész nap megmaradni, és ezzel szürkévé tenni az időjárást.

A köd és a ködfelhők képződését a szélcsendes éjszakák mellett a talaj magas nedvességtartalma is elősegíti, így a felszín közelében éjszakánként könnyen telítetté válik a lehűlésben lévő levegő.

A köd helyenként délelőtt feloszlik, és kisüt a nap. Így nagy hőmérsékleti és jellegbeli különbségek alakulhatnak ki hazánk egyes tájegységei között. A tartósan ködös, ködfelhős vidékek aránya várhatóan szerdán és csütörtökön lesz a legnagyobb, az sem kizárt, hogy az egész országot érint. Keddtől szombatig az északi és középső országrészben van nagyobb esély tartós szürkeségre, a ködfelhőből ködszitálás, ónos szitálás sem kizárt.

Legmagasabb csúcsainkon eleinte gyönyörű, napos időre készülhetünk, később azonban a ködfelhők már felkúsznak a hegyekre is.

Az amúgy is rövid nappalok mellett a szürkeség a kedélyállapot romlását eredményezheti, melankólia, szélsőséges esetben depresszió is jelentkezhet. Ennek jó ellenszere a pontos napi programokon nyugvó mozgalmas tevékenység. Egyedülálló, idős rokonainknak egy rövid beszélgetés, telefonhívás gyógyír lehet a rossz közérzet ellen.

A párás reggeleken a megfázásos megbetegedések esélye magas, de megfelelő öltözettel és változatos, vitamindús étkezéssel hatásosan védekezhetünk a meghűlés ellen.

A légkör alsó néhány száz méteres rétege és a felsőbb rétegek közötti átkeveredés a stabil időben minimálisra csökken. Az átkeveredés hiánya a légszennyezettség gyors növekedéséhez vezethet. Különösen a reggeli csúcsforgalom idején lesz kritikus a szennyezettség a hét közepe táján. Ekkor nem érdemes hosszabb sétákat tenni a belvárosokban.

A szabadtéri tevékenységek tervezését megkönnyíti, hogy számottevő csapadék vasárnapig nem várható. A hosszú csapadékmentes időszak főként az építkezések számára hasznosítható.