Viharok és hőhullám - időjárás a Föld körül

Vágólapra másolva!
Fokozódik az árvízveszély Ibéria nyugati részén. Rekord hőhullámot gyors lehűlés követ Ausztráliában. Egy hete beindult a trópusi-ciklon szezon a déli féltekén. Havazás-figyelés az Egyesült Államokban. Időjárási körképünk néhány jellegzetes momentumot ragad ki a világ jelenlegi időjárásából.
Vágólapra másolva!

Egy markáns ciklonnak köszönhetően több hullámban igen nedves légtömegek haladnak át Nyugat-Európán. A leghevesebb esőzések a hét elején Ibéria nyugati felén történtek. Portugáliában és a portugál-spanyol határ közelében a bőséges csapadék patakokat, folyókat duzzasztott meg. Az árvízveszélyt növeli, hogy a következő napokban újabb nedves hullámok érik el a térséget. Heves esőzések Franciaországban is előfordulnak, az előrejelzések szerint pedig a hét második felében az Alpok nyugati, délnyugati lejtőjén kezdődik több napos eső. Az Alpokban nem jön jókor az eső, hiszen az erős hóolvadás amúgy is növelte a hegyi patakok, folyók vízszintjét.

Ausztrália délkeleti, sűrűn lakott vidékén az elmúlt egy hét rekord meleget hozott. Nem az adott napok egyes maximumai, hanem a meleg periódus hossza volt páratlan, sok helyen a meteorológiai mérések kezdete (több mint 100 év) óta nem regisztráltak novemberben ilyen tartós hőhullámot. A nagy melegnek viharos széllel egy érkező hidegfront vetett véget kedden.

A déli féltekén nem csak a melegrekordok jelzik a nyár kezdetét. Az Indiai-óceánban egy héten belül a második trópusi ciklon alakul ki az egyenlítőtől délre. Jelenleg a Bongwe névre hallgató trópusi ciklon örvénylik az óceán közepe táján, szerencsére lakott területet nem érint.

Az Egyesült Államokban az elmúlt hétvégén az északnyugati partvidék magasabb hegyeiben leesett az első komolyabb hó. A frontzóna tovább halad kelet felé, kedden a Sziklás-hegység északi részén havazik nagy területen. Csütörtökön lesz a Hálaadás Napja, a hét szabadnapjait sokan szeretnék síeléssel is tölteni. Az eddigi kedvezőtlen időjárást követően nagy a várakozás, lesz-e elegendő hó a sportoláshoz.