Orkán és havazás az európai hegyekben

Vágólapra másolva!
Egymást követő két napon is orkán erejű szelek tomboltak a német hegyvidékeken és az Alpok jelentős területén. A viharfrontokat kiadós csapadék kísérte, a magasabb területeken fél méternél is több hó hullott le 24 óra alatt.
Vágólapra másolva!

Egy markáns ciklon nagy sebességgel haladó frontjainak következtében vasárnap és hétfőn is orkán erejű szelek alakultak ki Németország valamint az Alpok térségében. A Harz hegység 1142 méteres csúcsán hétfő délelőtt 162 km/órás sebességgel süvített a szél, de Svájc középső részén is meghaladták a széllökések a hegyek között a 150 km/órát.

A viharfrontok nagy mennyiségű csapadékot hoztak. Általában már 800-900 méter felett intenzíven havazott. Ausztria nyugati részén például több mint fél méter friss hó hullott vasárnap reggeltől hétfő reggelig.

Hétfő délután ismét előfordulhatnak orkán erejű széllökések a térség magasabb pontjain, kedden azonban jelentősen konszolidálódik a helyzet. A havazás viszont nem szűnik meg, kedden az Alpok nyugati és középső vidékén egy melegfront okozhat kiadós hóesést.