Tartós téli idő jön

Vágólapra másolva!
A magasban már hétfő este megkezdődött a lehűlés. Síkvidéken csak szerdától érzékeljük a hidegebb levegőt. A több-kevesebb csapadék a hét második felében hó formájában hullik le. A hegyekben kialakuló hóréteg a hétvégéig szánkózásra mindenképpen elégségesnek ígérkezik, sőt helyenként akár síelhetünk is. A jövő héten igen kemény reggeli fagyokra készülhetünk, a hideg idő akár az ünnepekig eltarthat.
Vágólapra másolva!

December első harmada az átlagosnál enyhébb időt hozott, amit a markáns atlanti ciklonoknak köszönhetünk. Keddtől azonban anticiklon erősödik meg kontinensünk északi és nyugati területei felett. Ennek következtében tartós északkeleti áramlás alakul ki térségünkben, amely egyre hidegebb levegőt hoz a Kelet-európai-síkságról. Az anticiklonnak egész héten a peremén leszünk, így annak felhőoszlató, szárító hatása egyelőre kevésbé érvényesül, sőt egy enyhe rendezett feláramlásnak köszönhetően napokig előfordulhat kisebb-nagyobb csapadék.

A Börzsöny és a Mátra legmagasabb csúcsain már kedd hajnalra egy-két centis hó hullott le.

Szerdán elsősorban délnyugaton várható számottevő csapadék. Az esőt síkvidéken is sokfelé havas eső váltja fel, helyenként havazás sem kizárt. A Bakony és a Mecsek 400 méter feletti területein akár 5 cm-t meghaladó hó hullhat ezen a napon. Az ország nagy részén megerősödő északi, északkeleti szél jelzi a hideg betörését.

Csütörtöktől napos és felhősebb időszakok váltakoznak, eleinte viharos széllökések kísérik a téli légtömeg útját. Elszórtan számíthatunk hózáporra, kisebb havazásra. Országos szinten egyelőre nem tűnik jelentősnek a csapadék, de helyenként akár 3-5 centiméternyi friss hó is lehullhat. Ismét megjelennek az éjszakai fagyok, a hétvégén már -5 fok alatti reggeli értékekkel is találkozhatunk. Napközben fagypont körül alakul a hőmérséklet.

A hétvégére a hegyekben 400 méter felett szinte mindenütt számíthatunk összefüggő hótakaróra. Általában 5-10 centiméteres, szánkózásra alkalmas hótakaró kialakulására van esély. Mivel a hegyekben csütörtöktől éjjel-nappal fagyni fog, hazánk hóágyúval ellátott síterepein sportoláshoz kedvező feltételek alakulnak ki szombatra.

A jövő héten az anticiklon középpontja megközelíti hazánkat, így egyre kevesebb lesz a felhő, és a szél is mérséklődik. A hideg, eleinte száraz levegő megnyugszik, ezáltal a derült éjszakákon -10 fok alatti fagyokkal számolhatunk. A legfrissebb számítások szerint az anticiklonális helyzet egész jövő héten kitarthat, ami a hideg levegő konzerválásával jár együtt. Ekkor megfordul a helyzet, átmeneti enyhülésre, nappal pozitív hőmérsékletekre inkább csak a magasabb hegyeinkben van esély. Nem kizárt, hogy a csendes, hideg idő az ünnepekre is áthúzódik.