Vágólapra másolva!
A kedvezőtlen időjárási helyzetnek köszönhetően a hétvégéig fokozatosan növekszik a légköri szennyezettség az országban. Különösen a reggeli csúcsforgalom idején magas a káros szennyező anyagok koncentrációja.
Vágólapra másolva!

Hétfőtől anticiklon húzódott Európának elsősorban a középső területei fölé. A gyenge leszálló légmozgások hatására száraz, nyugodt idő alakult ki. A légkör alsó néhány száz méteres rétege nem keveredik a felsőbb rétegekkel, így a felszínen kibocsátott szennyeződés napról-napra nagyobb koncentrációt ér el.

A legrosszabb a helyzet a napfelkelte körüli időszakban van, amikor 100 méternél is kisebb az a magasság, ahová a felszín közeléből érkező szennyezőanyagok fel tudnak jutni. Így sajnos a közlekedésből a reggeli csúcsidőben származó káros szennyezőanyagok meglehetősen nagy koncentrációt érnek el ebben az időszakban.

Az anticiklonális helyzet egész héten át kitart. Kisebb változást az hoz majd, hogy a hétvégén az addigra gyakorivá váló reggeli ködökből egyre többfelé képződik ködfelhő, amelyben az alsó átkeveredési réteg növekszik, elérheti az 500-1000 méter.

A légkör drasztikus kitisztulásához erős szélre vagy intenzív csapadékra lenne szükség, amire jövő hétig nincs remény.