A tél időjárása tíz képben

Vágólapra másolva!
A tél beköszöntének nagyon sok ember örül, ugyanakkor sokan vannak olyanok is, akik nem szeretik ezt az évszakot. A következő képek talán velük is megszerettetik ezt a hideg és barátságtalan, időnként mégis gyönyörű évszakot.
Vágólapra másolva!

A csillagászati tél a téli napfordulótól, december 21-től a tavaszi napéjegyenlőségig, március 20-ig tart. A meteorológiai telet december 1-jétől február végéig számítjuk.

Hazánkban a téli hónapok hőmérséklete igen széles intervallumban változhat, a +17 foktól egészen a -22 fokig, extrém esetekben még ezen a hőmérsékleti intervallumon is túlnyúló értékekkel találkozhatunk. Decemberben az átlagos középhőmérséklet csökkenése 2 fok körül alakul. A levegő általában december közepéig folyamatosan hűl, ekkorra az országos középhőmérséklet eléri a -1, -2 fokot. Majd megáll a hőmérséklet-csökkenés, és a hónap utolsó napjaiban inkább gyenge melegedés tapasztalható. Ezért december időjárását viszonylag enyhének mondhatjuk. Az ezután bekövetkező erőteljes hőmérséklet-csökkenés általában január közepéig tart, ekkorra az országos átlagos középhőmérséklet eléri a -2, -4 fokot. A sokévi átlagot tekintve január a leghidegebb hónapunk. Habár decembertől már fokozatosan növekszik a napsütéses órák száma, a szárazföld és a légkör tehetetlenségéből adódik, hogy a besugárzás hiánya ebben a hónapban fejti ki hatását. Január végétől gyengén emelkedik már a hőmérséklet, persze január végén, február elején is előfordulhatnak hirtelen visszaesések. Általában azért azt mondhatjuk, hogy február második felétől már folyamatos hőmérséklet-emelkedésre számíthatunk.

Vizsgáljuk meg csapadékeloszlás szempontjából is a téli hónapokat. A decemberi csapadékösszeg sokévi átlaga 44 milliméter körül alakul. Január már valamivel szárazabb hónap, a sokévi átlag szerint ebben a hónapban 37 milliméter körüli csapadék hullik. A legszárazabb hónapunk az évben a február, ekkor a sokévi átlag alapján a csapadékmennyiség 29 milliméter.