Fagyoskodhatunk szilveszteréjjel

Vágólapra másolva!
Már hosszú ideje egy anticiklon alakítja időjárásunkat, szürke, ködös időt okozva. A hét elejétől azonban változás kezdődik, véget vetve az egyhangú és lehangoló időnek.
Vágólapra másolva!

A hét elejétől a magasban fokozatosan hideg, nedves levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, amely véget vet a térségben elhelyezkedő anticiklon hatására kialakult párás, ködös, egyhangú időnek, csapadékosabbra fordítva időjárásunkat.

Szilveszter napján délelőtt a Dunántúlon kezdődik havazás, délután és este más az ország középső tájain is számíthatunk hóesésre. A friss hó mennyisége helyenként elérheti az 5-10 cm-t. Akik még nem döntötték el, hol szilvesztereznek inkább fedett helyet válasszanak, mert az esti órákban és az éjszaka folyamán a havazás mellett, országszerte jóval fagypont alá hűl majd a levegő. Akik mégis a szabadban töltik majd az év utolsó napját, mindenképp jól öltözzenek fel! Különösen figyeljünk a magatehetetlen emberekre, mert a helyenként akár -7 fokot is megközelítő hidegben a földön fekvők nagyon hamar életveszélyesen kihűlhetnek. Hívjunk mentőt, és annak megérkezéséig se hagyjuk magára a rászorulókat.

Az újév napjával kapcsolatban számos népi regula létezik. Például, ha újév napjának időjárása szép, napfényes időt hoz, azzal azt jövendöli, hogy jó és bőven termő lesz az előttünk álló év. Ha csillagos az újévi éjszaka, rövid lesz a tél. Ellenben hosszú télre lehet számítani, ha az év első reggelén északi, hideg szél fúj.

Az előrejelzések szerint az új évet téli idővel kezdjük. A hideg reggelen -7, -2 fok közötti értékeket mérhetünk majd. Napközben a változóan, gyakran erősen felhős égből szórványosan számíthatunk havazásra és időnként megélénkülő északnyugati szélre.

Mindenkinek boldog új évet kívánunk!

A következő napok várható időjárásáról itt tájékozódhat részletesebben.