Hetekig megmaradhat a hó

Vágólapra másolva!
A Szilveszterkor és Újév napján lehullott hó január közepéig biztosan megmarad, ugyanis a hét második felében ismét stabilizálódik a Kárpát-medencében a hideg légpárna. Szerdán és csütörtökön néhol még megláthatjuk a napot, később a szürkeség lesz uralkodó számottevő csapadék nélkül. A légszennyezettség a hétköznapokon nagyon magas lesz.
Vágólapra másolva!

A Tiszántúl és az északnyugati megyék egyes kevésbé szerencsés vidékét leszámítva az országban összefüggő, 5-40 cm vastag hótakaró alakult ki. A havazást egy északi ciklonrendszerről leszakadt sekély légörvény okozta, amelynek nem volt akkora energiája, hogy jelentősen átkeverhette volna a légkört. Bár az ország keleti és nyugati részén sokfelé megpillanthattuk a napot, elvékonyodott a ködfelhő, ennek ellenére a hideg légpárna csak gyengült, teljesen nem szűnt meg.

Szerdán délelőtt még elszórtan kialakulhat havazás, később azonban anticiklon erősödik meg hazánk felett. Így csak csütörtökig van nagyobb esély arra, hogy időnként kisüt a nap, az anticiklon a hétvégétől ismét erősíti a hideg légpárnát. A hideg légpárna erősödése pedig a ködfelhőzet újbóli megvastagodásához vezet, tehát további szürke, fagyos napok várnak ránk. Ez azt is jelenti, hogy a hótakaró tartósan, legalább a hónap közepéig megmarad hazánkban.

Az légkör alsó 200-700 méter vastag rétegében felhalmozódik a felszínről indult szennyeződés, különösen a hétköznapokon, a közúti forgalom csúcsidőiben várható nagyon magas szennyezőanyag-koncentráció.