Újabb hőhullám Ausztrália déli részén

Vágólapra másolva!
Rövid időn belül már a második hőhullám érinti Ausztrália két déli államát. Viktória államban és Új-Dél-Walesben sorra dőlnek meg a januári hőmérsékleti rekordok.
Vágólapra másolva!

Ausztrália déli részét egy hónapon belül már a második hőhullám sújtja. A decemberben tapasztalt hőség alkalmával, szilveszter napján Melbourne-ben a hőmérő higanyszála 41,1 fokig kúszott, ezzel december 31-e a 2007-es év legmelegebb napja lett Viktória államban.

A héten ismét 40 fok közeli hőmérsékleteket lehet mérni Új-Dél-Wales és Viktória állam területén. Csütörtökön Milduraban és Horshamban is 42 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. Az Új-Dél-Walesben található Balranaldban péntek reggel 30 fok feletti minimum hőmérsékletet mértek, ilyen meleg reggelre az itt lakók 48 éve nem ébredhettek.

A januárból eltelt 11 nap átlagos maximum hőmérséklete Melbourne-ben 31 fok, az 1908-ban kezdődött meteorológiai mérések óta még sohasem volt ennyire meleg az év első hónapja.

Az időjárás várhatóan péntek délutántól változik, és hétvégén, a délnyugat felől fújó szél már hűvösebb levegőt szállít a térségbe. Ennek köszönhetően a hőmérséklet visszatér a nyári hónapokra jellemző 20, 25 fokos tartományba.