A hó elolvad, de a télnek nincs vége

Vágólapra másolva!
Egész héten enyhe, kora tavaszi jellegű időjárás várható, a maradék hó is lassan elolvad, és ez általában hegyeinkre is érvényes. Az enyhe periódusok azonban keményebb teleken is előfordulnak, másfél hét múlva akár visszatérhet az igazi tél.
Vágólapra másolva!

Az év havazással kezdődött, és az Újév napján lehullott hó az ország közel felén január közepéig megmaradt. A hét végére azonban a folyamatos enyhe időjárásnak köszönhetően szinte mindenütt elolvad a hó. Még legnagyobb hegyeinkben sem marad a hétvégére szánkózásra alkalmas terület, számottevő kásás hó csak a hóágyúzott sípályákon lehet. A legnehezebben az északkeleti határszél "adja meg magát", ahol időnként tartós hideg köd lassítja az olvadást.

A környező hegyekben általában 1500 méter magasan lesz a nulla fok határa, sőt időnként még 2000 méteren is lehet gyenge olvadás. Így mostanában a magasabban fekvő síterepeket érdemes látogatni.

Az előrejelzések szerint a jövő hét elején még nem várható jelentős lehűlés. Ennél távolabbi prognózisnak már nagyon nagy a bizonytalansága.

A telet azonban kár temetni. Statisztikák szerint még a legnagyobb havas, hideg szezonban is előfordult egy-két hét melegebb periódus. A meleget okozó markáns atlanti ciklonok átlagos élettartama 4-7 nap. Ezt követően néhány nap alatt átrendeződhet a kontinens időjárása. Így az igazi tél visszatérésére a jövő hét közepétől lehet elvi esély.