Kiadós esőzések okoznak áradásokat Angliában

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban a Brit-szigetek időjárását egy markáns ciklon alakította, kiadós esőzéseket okozva a térségben. Az intenzív csapadékhullás többfelé is áradásokat okoz a szigetországban.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban egy több középpontú markáns ciklonrendszer okozott kiadós esőzéseket a Brit-szigetek térségében, melynek következtében többfelé alakultak ki hirtelen árhullámok a térségben. A hirtelen árhullám az árvizek egyik fajtája, amikor a kis vízgyűjtőterületre lehulló nagy intenzitású csapadék okoz árvizet. Szerdán átmenetileg szárazabbra fordul a szigetország időjárása, de csütörtökön nyugat felől egy újabb ciklon éri el az országot. Így a héten további kiadós csapadékra van kilátás az ország több területén is.

Az elmúlt napokban 50 millimétert meghaladó csapadék hullott Wales és West Midlands térségében. A csapadékhullást kísérő széllökések erőssége meghaladta a 100 km/órát. A folyók vízszintje is gyorsan emelkedik, így sokan attól félnek, hogy megismétlődik a tavaly nyári óriási árvíz, amikor több száz ember kényszerült elhagyni otthonát.

A brit vízügyi szakemberek a következő 48 órát kritikusnak tartják. Jelenleg az ország 68 területén van árvízveszély, és 184 régióban kellett figyelmeztetést kiadni.

Az erős szél miatt lelassult az országban a légi közlekedés, a vasúti és közúti közlekedést pedig az utakra lehullott nagy mennyiségű víz akadályozza.