Hideg és havazás Kína keleti részén

Vágólapra másolva!
Szokatlanul heves havazás és hideg sújtja Kína középső és keleti területeit. A napok óta tartó havazás miatt több autópályát is le kellett zárni, villamosvezetékek rongálódtak meg, és több ezer hektáron elpusztult a termés.
Vágólapra másolva!

A Kínai Meteorológiai Szolgálat szerint a nagy havazást a délről érkező meleg, nedves levegő és a Szibéria felől érkező hideg levegő találkozása okozta. Amikor ugyanis a meleg levegő felsiklik a hidegebb levegőre, nagytérségű emelési folyamatok zajlanak le, nagy kiterjedésű rétegfelhők alakulnak ki, melyekből hosszú ideig tartó esőzés, hideg esetén havazás alakul ki.

A Kínában napok óta zajló havazás rengeteg embert érint az országban, ugyanis több millióan készülnek hazautazni családjukhoz a kínai újév ünneplésére. Ez Kína egyik legnagyobb családi ünnepe, amely idén február 7-re esik.

A mostani havazás miatt azonban több százezer ember kényszerül elhalasztani utazását, ugyanis rengeteg repülőjáratot töröltek, a kisebb reptereket pedig lezárták a kifutópályák jegesedése miatt.

Több tucat ember vesztette életét az időjárás okozta balesetek miatt. A legsúlyosabb a helyzet Anhui és Haubei tartományokban, ahol az elmúlt napokban 30 centimétert meghaladó hó hullott. Anhuiban 6 ember vesztette életét, mikor a tetőre hullott hó súlya alatt összedőlt egy lakóház.

Az előrejelzések szerint kedd estig újabb havazásokra lehet számítani a térségben, de a hét végére már sokat javul az időjárás.