Komoly áradások Anglia északi részén

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban a Brit-szigetek időjárását, egymást követő markáns ciklonok és frontrendszereik alakították. Kiadós esőzéseket okozva az ország északi területein, amelynek következtében a folyók kiléptek medrükből, elöntve több tucat lakóházat és üzletet.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napok folyamatos esőzéseinek következtében az Anglia északi területein élőknek jelentős áradásokkal kellett szembenézniük. A legsúlyosabban érintett területek Yorkshire, Shrewsbury és Worcester környéke, ahol 24 óra alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullott. Ez jóval kevesebb annál, ami a 2007-es nyári árvíz idején esett, de a hosszú ideje tartó csapadékos időjárás következtében a folyók vízszintje mindenhol gyors növekedésnek indult.

A vízügyi szakemberek szerint mára mindenhol elkezdődött az apadás, így valószínűleg nem fog megismétlődni a tavaly nyári óriási árvíz. Az előrejelzések szerint a szigetország déli részének időjárását a következő napokban egy anticiklon alakítja majd, így ott szárazabb lesz az idő, de Skócia területén további esőzések várhatóak egy ciklonhoz kapcsolódó frontrendszer miatt.

Az áradások egyébként sok gondot okoztak a térségben. Több vasúti vonalat le kellett zárni, azok a járatok, amelyek mégis elindultak, több órás késéssel közlekedtek. Több autópályát, utat is lezártak, és a régióban több tucat lakóházat és üzletet árasztott el a víz, Yorkshirben pedig az iskolák és boltok is bezártak.