Hideg, esős időjárás Bangladesben

Vágólapra másolva!
A szubtrópusi éghajlatú országban napok óta az átlagosnál több fokkal hidegebb idő nehezíti az életet. A hideg miatt rengetegen betegedtek már meg az országban. Az eső és a sűrű köd pedig sok helyen megbénítja a közlekedést.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban egy ciklonnak köszönhetően az átlagoshoz képest jóval hidegebb és csapadékosabb időjárás uralkodik az ázsiai országban. A szubtrópusi éghajlatú Bangladesben az év leghidegebb hónapja a január, de az átlagos havi középhőmérséklet még ekkor is 20 fok közelében alakul. Januárban gyakran lehet mérni 25 fok fölötti maximumokat az országban, de a hőmérséklet a leghidegebb napon is csak ritkán süllyed 10 fok alá.

A mostani hideghullám alkalmával az ország északi területein a minimum hőmérsékletek 5, 8 fok között alakultak, a maximumok pedig csak kevés helyen haladták meg a 20 fokot. A hideg időt kiadós esőzések is kísérték, szerdán Dinajpurban 20 milliméter, Rangpurban pedig 8 milliméter eső esett 12 óra alatt.

A hideg reggeleken több városban is sűrű köd nehezíti a közlekedést, és az északon található rizs- és cukornádültetvények dolgozói a hideg miatt nem tudják rendesen végezni munkájukat.

A meteorológusok előrejelzései szerint a hideg idő legalább jövő hét szerdáig folytatódik. A jövő hét elején a többnyire derült éjszakákon az északi hideg szél miatt akár 3 fokig is süllyedhet a hőmérséklet, komoly gondot okozva a régió lakóinak. A melegebb időhöz szokott lakók sokfelé csak deszkákból összetákolt kunyhókban élnek, amelyeken a szél könnyen átfúj. Az elmúlt napokban a hideg miatt rengeteg ember kapott tüdőgyulladást és különböző fertőzéseket, amelyeknek eddig már legkevesebb 25 halálos áldozata van.