Januárban már nem lesz igazi tél

Vágólapra másolva!
A vasárnap és hétfői, főleg hegyekben előforduló havas pillanatokat leszámítva január utolsó hetében sem tér vissza az igazi tél. Szerencsére reggelenként fagyra számíthatunk, így a természet korai ébredésétől nem kell tartanunk. A napos és kevésbé szmogos időszakokban érdemes sétálni, a túrákhoz azonban túl sáros a talaj.
Vágólapra másolva!

Továbbra is meg kell elégednünk az igazi télből a november közepi havazással, és a december második felének fehér napjaival. Január utolsó hete sem hoz döntő változást. A szemfülesek vasárnap a magasabb hegyeinkben, és hétfőn a Dunántúli-középhegységben néhol láthatnak havazást, de országos szinten fekete marad a táj.

Hétfőn keleten, kedden és szerdán pedig az ország nagy részén több-kevesebb napsütésre számíthatunk, napközben 5-7 fok körül tetőzik a hőmérséklet. Érdemes sétálni a szabadban, a jó levegőn, a D-vitamin szükségletünk számára kedvező lesz a napsütés. Leginkább a parkokat, sétányokat lehet ajánlani. A belvárosokban keddtől különösen a reggeli csúcsforgalom idején magas a légszennyezettség. Az erdőkben pedig a sáros, mély talaj teszi kellemetlenné a sétát, túrát.

A kora tavaszi délutánok szerencsére nem keltik fel idő előtt a természetet. A hajnali fagyok ugyanis gondoskodnak róla, hogy a növények nagy része továbbra is mélynyugalmi állapotban maradjon.

Csütörtökön északon helyenként tartósabban megmaradhat a reggeli köd, ott egész napos szürkeséggel, és téli hőmérsékletekkel búcsúzik a január, míg délen tavaszias időt hoz az utolsó nap.

Persze még nem jött el a tavasz, februárban minden megtörténhet! Egy kicsit biztatóan is indul a hónap: elsején, pénteken egy ciklon okozta esőzést követően estétől a Dunántúlon már hózáporok is kialakulhatnak, sőt szombaton többfelé lehet kisebb havazás.