Trópusi ciklonok és havazások a nagyvilágban

Vágólapra másolva!
Az Indiai-óceán térségében két aktív trópusi vihar található, a Csendes-óceán déli részén pedig a Gene névre keresztelt trópusi vihar okoz óriási pusztításokat. Az Egyesült Államok térségében, három nap alatt, csaknem 100 centiméter hó hullott. Kínában sokfelé okoz fennakadásokat a napok óta tartó hideg idő és havazás.
Vágólapra másolva!

Az Indiai-óceán térségében a hétvégén két trópusi ciklon is kialakult. A Fame nevet viselő vihar Mozambikban és Madagaszkáron okozott kiadós esőzéseket és áradásokat. A szigeten átkelve a vihar ma már a nyílt tengerfelszín felett folytatja útját.

Gula az Indiai-óceán másik vihara, amely mára a Saffir-Simpson skála szerinti II-es kategóriájú ciklonná erősödött. Az alacsony nyomású rendszerben 150 km/órát meghaladó átlagos szélsebességet és közel 200 km/órás széllökéseket mérnek. Az ereje tejében lévő pusztító vihar várhatóan holnap éri el az Indiai-óceán pici szigetét, Reuniont.

A Csendes-óceán vihara Gene, tegnap érte el Fiji két legnagyobb szigetét, Viti Levut és Vanua Levut. Az erős széllel és óriási esőzéssel érkező vihar megrongálta a szigetek elektromos hálózatát, romba döntött számos lakóházat és sokfelé okozott áradásokat. A viharnak eddig legkevesebb 6 halálos áldozata van.

Az Egyesült Államok nyugati és északi részén óriási havazásokkal és szokatlanul hideg idővel találkozhatunk. A térségben a vasárnap óta lehullott hó mennyisége meghaladja a 90 centimétert. Az előrejelzések szerint a csapadék mennyisége folyamatosan csökken, de a hét végéig további 30 centiméter friss hóra van kilátás. A havazás mellett a rendkívüli hideg is megnehezíti az életet. Észak-Dakota, Minnesota és Wisconsin államokban a legmagasabb nappali hőmérséklet már napok óta nem haladja meg a -20 fokot.

Közeleg a holdújév, a kínai emberek egyik legnagyobb családi ünnepe, ami idén február 7-re esik. Rengeteg kínai távol dolgozik családjától az iparosodott nagyvárosokban, de az újév alkalmából mindenki igyekszik hazautazni rokonaihoz. Ám idén az időjárás komoly gondokat okoz az utazásban. Hóviharok és ónos eső nehezíti a közlekedést Kína középső, keleti és déli részén. A mostani télhez hasonlóval az elmúlt 50 évben nem is találkoztak az itt élők. Az érintett területeken számos utat le kellett zárni és sokfelé még a vonatok is leálltak. Az előrejelzések szerint a hét végéig itt is folytatódik a zord időjárás.