Visszatérnek a fagyok, megmenekül a kert

Vágólapra másolva!
A hét első felében a fagymentes éjszakák következtében a rügyfakadás veszélye növekszik. A pénteken visszatérő hajnali fagyok szerencsére a legtöbb esetben még időben visszatartják a növényzetet a túl korai fejlődéstől. Addig is legalább gyönyörködhetünk a tél végi virágokban.
Vágólapra másolva!

Az ország jelentős részén napokon keresztül éjjel-nappal fagypont felett volt a hőmérséklet, sőt délutánonként helyenként a 10 fokot is meghaladta. Számos növényzet tavaszi növekedését a hőmérséklet indítja el, így sajnos a csütörtökig tartó fagymentes periódusban korai rügyfakadás következhet be. A mélynyugalmi állapotból kilépett növényzet egy későbbi kisebb fagy esetén is jelentős károsodást szenvedhet, akár az idei termés is meghiúsulhat a túl hamar beindult növekedés következtében.

Szerencsére péntektől visszatérnek a hajnali fagyok, megakadályozva a tavaszi folyamatok további beindulását. A fagyokra tehát nagy szükségünk van.

Az enyhe periódusban a tél végi szép virágok megjelenésében is gyönyörködhetünk. A hóvirág sokfelé, az ibolya egy-két helyen virágzik.

További jótékony hatása a fagyoknak az emberi, állati és növényi kórokozók terjedésének lelassításában, megszüntetésében áll. Az influenzás megbetegedések száma az enyhébb téli hetekben növekszik a legdinamikusabban.

A fagypont alatti időszak hosszának hétvégi növekedése szintén jó hír a hóágyúkkal felszerelt sípályáink számára. Magyarországon jelenleg négy síterepen is üzemeltetnek hóágyúkat, amelyeket már kisebb fagyok esetén be lehet indítani.