La Nina okozta a rendkívüli tornádókat

Vágólapra másolva!
Az eddigi jelentések szerint már 55 halálos áldozata van az USA déli részén, kedd éjszaka pusztító tornádóknak. Amerikai kutatók szerint a szokatlan téli tornádók kialakulásáért egyértelműen a La Nina-jelenség a felelős.
Vágólapra másolva!

Amerikai szakemberek úgy vélik, hogy a szokatlan téli tornádók hátterében a Csendes-óceán térségében, Peru partjainál jelentkező La Nina-jelenség állhat. La Nina idején Dél-Amerika partjainál lehűl az óceán vize, Ausztrália, Indonézia és a Fülöp-szigetek térségében pedig felmelegszik. A hőháztartás felborulása módosítja az időjárást alakító légköri áramlási rendszereket, és megváltoztatja az időjárási tényezőket az egész világon.

A meteorológusok elmondása szerint kedden éjszaka minden tényező adott volt a pusztító tornádók kialakulásához. Nyugat felől egy szupercella érkezett, amely útja során már kiadós havazást okozott Colorado államban. A felszín közelében rendkívül meleg volt a levegő. Kedden 97 meteorológiai állomáson mértek rekord meleget, Arkansas, Alabama, Tennessee és Kentucky államokban. Az erős szél és a Mexikói-öböl felől érkező meleg, nedves levegő mind-mind hozzájárult a pusztító erejű tornádók kialakulásához.

Joseph Schaefer, az Oklahomai Viharfigyelő Központ vezetőjének elmondása szerint, ritkán ugyan, de már korábban is előfordultak tornádók a téli hónapokban. Tanulmányai során azt találta, hogy a februári tornádók főként az Államok déli részén, La Nina-időszakban gyakoriak. A keddi tornádók sokkal erősebbek voltak elődeiknél, és jóval északabbra is alakultak ki mint a korábbi, téli tornádók.

A február 5-én éjszaka pusztító légörvények feliratkoztak az Egyesült Államok legpusztítóbb tornádóinak listájára. A jelentések szerint már 55 főre nőtt a halálos áldozatok száma és több száz sérültet kellett korházba szállítani.

Az eddigi legpusztítóbb téli tornádó a Mississippi deltájánál csapott le 1971-ben, amikor is 121 ember vesztette életét.