Tartós száraz idő - szabadtéri munkák

Vágólapra másolva!
Bő egy héten át az ország legnagyobb részén nem várható csapadék. Az időjárás a kertek tavaszi előkészítéséhez, egyes építőipari tevékenységekhez is rendkívül kedvez. Érdemes most belevágni a munkákba.
Vágólapra másolva!

A kontinens középső vidéke felett tartósan anticiklon épült fel. Az anticiklon felhőoszlató hatásának köszönhetően napokig nem várható csapadék a térségben. Hazánkban február második hetében folytatódik a száraz, jobbára napos idő, legfeljebb csütörtökön, egy-két helyen alakulhat ki kisebb csapadék, de annak sem nagy a valószínűsége.

A hosszú száraz periódust érdemes szabadtéri munkákra kihasználni. A tavasz közeledtével a kertekben a gyümölcsfák és a szőlő metszését bátran elvégezhetjük. Mivel hótakaró nincs, az őszről megmaradt avart most össze tudjuk húzni, el tudjuk égetni. Munka közben a napsütés jótékony hatását élvezhetjük. Öltözzünk rétegesen, hiszen a száraz levegőn a derült ég alatt meglehetősen nagy a napi hőingás.

Az építőiparra is kedvező napok következnek. A fagyra közömbös munkákat, tetőfedést, külső gépészetet jó körülmények között lehet elvégezni. A betonozással, ragasztásokkal már óvatosan kell bánni! Olyan fagyálló technológiát érdemes alkalmazni, amely az éjszakai 5-6 órán keresztül tartó -7, -5 fokos fagyokat is átvészeli.

A napsütés természetesen kikapcsolódásra is hív a szabadba. Sajnos a belvárosok levegője a hétköznapok során egyre szennyezettebb, különösen a reggeli csúcsforgalom idején nem javasolt a belterületeken való hosszabb séta. Emellett fontos a réteges öltözködés. Míg kora délután egy tavaszi kabát is megteszi, reggel, valamint naplementét követően téli öltözetre van szükségünk.