Komoly veszélyekkel jár a rendkívüli meleg

Vágólapra másolva!
Január 6. óta tart az évszakhoz képest meleg idő a Karpát-medence térségében. Az ilyenkor megszokottnál átlagosan 3 fokkal volt melegebb az elmúlt több mint egy hónapban. Hét végétől azonban visszatér a hideg tél, jelentős lehűlésre van kilátás.
Vágólapra másolva!

Január elején kezdődött az a hosszú melegperiódus, amely úgy tűnik a hétvégén véget ér. Az elmúlt télhez hasonlóan, január hónapunk idén is nagyon enyhének bizonyult, az ilyenkor megszokott értékeknél átlagosan 3 fokkal mérhettünk melegebbet. Voltak olyan napok, mikor az átlagos hőmérsékleti értékeket 10 fokkal haladtuk meg, márciusi időt idézve.

Az elmúlt időszak enyhe időjárása annak volt köszönhető, hogy Nyugat-Európa felett nem épült fel az óceán felől érkező enyhe levegő útját blokkoló anticiklon, így az akadálytalanul áramolhatott a kontinens belseje felé. A légkör folyamatos átkeveredése miatt a Kárpát-medencében nem tudott kialakulni a decemberben már megtapasztalt hideg légpárna, amely az akkori ködös, hideg, szürke időjárást okozta. Mivel a növényzet tavaszi növekedését a hőmérséklet indítja el, a mostani enyhe időjárás hatására a természet ébredezni kezdett, amely sokakat aggodalommal töltött el. Hiszen a tavalyi példátlanul meleg tél alkalmával a növények gyors fejlődésnek indultak, és a fagymentes hónapok következtében a kártevők fokozott elszaporodásával is számolhattunk, amelyek jelentős kárt okoztak a mezőgazdaságban.

Hazánk időjárását a napokban a kontinens nyugati szélén felépült nagykiterjedésű anticiklon alakítja. Az anticiklon fokozatosan lezárja az óceán felől érkező levegő előtt az utat, és észak felől hideg levegő áramlik majd a Kárpát-medence térségébe. Időjárásunkban már csütörtökön elkezdődik a változás, és a hét végére jelentős visszaesés várható a hőmérsékletben. A csípős éjszakákat hideg nappalok követik majd, a hőmérséklet egész nap fagypont közelében alakul. Ennek következtében helyre áll a rend a természetben is és a növények várnak még az igazi tavasz megérkezéséig a rügyfakadással.