Péntektől támad a tél

Vágólapra másolva!
A pénteken kezdődő erőteljes hidegbeáramlás sok szempontból az egész tél eddigi legnagyobb támadása. A hideg idő csúcspontja szombaton és vasárnap várható. A téli jelleg elsősorban a hőmérsékletben mutatkozik meg, de helyenként hótakaró kialakulása sem kizárt.
Vágólapra másolva!

Kedden Norvégiától is északra, a Jeges-tengeren helyezkedett el az a rendkívül markáns ciklon, amely a hétvégére a kontinens keleti és középső vidékére viharos áramlással sarkvidéki eredetű levegőt szállít. A Kelet-európai-síkságon csütörtöktől igazi ítéletidő várható heves hóviharokkal, de a hideg levegő nyugatabbi területekre, többek között a Kárpát-medencébe is betör pénteken.

A tél eddigi leghidegebb periódusát a decemberi ünnepek alatt éltük át, ám akkor elsősorban az alsó néhány száz méteren megülő hideg légpárnának, és a légpárna fölé időnként érkező gyenge frontoknak köszönhettük a téli jelleget. Péntektől azonban a troposzféra szinte egészét érinti a hidegbetörés, a hegyekben különösen erős lesz a lehűlés. Az előrejelzések szerint országos havazás nem várható, de főként északon és keleten hevesebb hózáporok előfordulására mindenképpen számíthatunk, amelyekből helyenként néhány centis hótakaró is kialakulhat.

A hétvégén az ország legnagyobb részén - még a naposabb területeken is - fagypont alatt tetőzik a hőmérséklet, míg legmagasabb csúcsainkon -10 fok közelében alakul a napi maximum.

A kellemetlenül szeles pénteket és szombatot követően vasárnap lecsendesedik a szél. Vasárnap és hétfőn a tél eddigi leghidegebb reggeljeire készülhetünk.