Trópusi ciklon Ausztrália partjainál

Vágólapra másolva!
Ma reggelre alakult ki az Indiai-óceán déli részén, Ausztrália nyugati partjainál a Nicholas névre keresztelt trópusi vihar. A ciklon az előrejelzések szerint napról napra erősödik, várhatóan óriási esőzéseket okozva a térségben.
Vágólapra másolva!

Az ország nyugati partjaihoz közel kialakult trópusi viharban jelenleg 83 km/órás átlagos szélsebességet és 100 km/órát meghaladó széllökéseket mérnek. A modellek előrejelzései szerint a nyílt tengerfelszín felett elhelyezkedő ciklon napról napra erősödik. Péntekre a Saffir-Simpson skála szerinti I.-es kategóriájú ciklonná erősödő Nicholasban az átlagos szélsebesség eléri majd a 138 km/órát, míg a széllökések megközelítik a 170 km/órát.

A vihar következtében Ausztrália nyugati részén kiadós esőzésekre lehet számítani a következő napokban.

Napok óta óriási esőzések vannak az ország keleti részén, Queensland állam térségében is. St. Lawrence-ben hétfőn és kedden összesen 408 milliméter eső esett. 30 év óta ez volt a város legcsapadékosabb 48 órája. A délebbre fekvő Townsville környékén is 200 millimétert meghaladó csapadék hullott, ami közel kétszerese a februári átlagos csapadékmennyiségnek.

A kiadós esőzést itt is egy ciklon okozta, amely most átmenetileg távolabb került Ausztrália partjaitól, de szerda délután várhatóan újra megközelíti a szárazföldet, és a hétvégére újabb, 100 millimétert meghaladó csapadékra van kilátás a térségben.