Február 7-én alakult ki az Indiai-óceán térségében az Ivan névre keresztelt trópusi ciklon. A nyílt tengerfelszín felett napok óta erőt gyűjtő vihar az előrejelzések szerint vasárnap éri el Madagaszkár északkeleti részét, ahol várhatóan óriási pusztítást okoz.

Az eddig békés arcát mutató, az Indiai-óceán térségében napok óta jelenlévő vihar, mára rendkívül sokat erősödött. A csütörtökön még csak trópusi vihar stádiumban lévő alacsonynyomású képződmény mára a Saffir-Simpson skála szerinti IV-es erősségű ciklonná erősödött.

A viharban jelenleg 210 km/órát meghaladó átlagos szélsebességet, és közel 260 km/órás széllökéseket mérnek. Ivan óráról órára egyre erősebb lesz, és holnap már a 220 km/órát meghaladó pusztító erejű szél kíséretében érkezik meg Madagaszkár partjaihoz.

Miután a ciklon a szárazföld fölé ér megszűnik a nedvesség- és ezzel együtt az energia-utánpótlás, ennek ellenére csak lassan veszít majd erejéből, így a vihart kísérő erős szél és óriási esőzés komoly károkat okoz majd a szigeten.