Az elmúlt 250 év legenyhébb tele az idei Svédországban

Vágólapra másolva!
Svéd meteorológusok állítása szerint szokatlanul korán érkezett a tavasz az északi országba. A mérési eredmények szerint idén az országban igazi télről sem lehetett beszélni.
Vágólapra másolva!

Február végéhez közeledve úgy tűnik, hogy a 2007-2008-as év tele Svédország eddigi legenyhébb tele lesz.

A Svéd Meteorológiai és Hidrológiai Intézet (SMHI) az elmúlt évek során hozzávetőleges számításokat végzett, hogy meghatározzák a tél és tavasz kezdetét. A svéd meteorológusok meghatározásai alapján a tél kezdetének azt tartják, amikor öt egymást követő napon az átlag hőmérséklet 0 fok alatt marad.

Ez a feltétel Svédország déli részén az idei télen egyszer sem teljesült. Tény, hogy 2008 januárja az eddigi legenyhébb január az ország történelmében, és a mérési eredmények alapján február hónap is 4-7 fokkal lesz melegebb az átlagnál.

A mérések azt sugallják, hogy a 2007-2008-as év telének középhőmérséklete több mint 2 fokkal melegebb lesz az eddigi teleknél. Mióta 1756-ban megkezdődtek a meteorológiai mérések az országban ez a tél lesz a legenyhébb.

A svéd meteorológusok a tavasz megérkezését onnantól számítják, hogy hét egymást követő napon az átlaghőmérséklet 0 fok felett alakul. Ez az ország nagy részére már igaz, tehát úgy tűnik a tavasz már teljesen megérkezett Svédországba.

A szakemberek az enyhülést a klímaváltozással magyarázzák, hisz az elmúlt évek alatt a telek évről-évre egyre enyhébbek. Svédország egyébként nem az egyetlen északi ország ahol a telek ennyire enyhék lettek, hasonló változás tapasztalható Finnország déli részén is.