Szlovéniában is havazik

Vágólapra másolva!
Kedd délelőtt az Alpok jelentős részén havazás kezdődött. A legnagyobb intenzitású hóesés a szlovén-olasz-osztrák határpont közelében jött létre. Estétől Ausztriában és Svájcban is tetemes mennyiségű hó várható. A télutó néhány napig tart, jelentősebb olvadás a térségben pénteken kezdődik.
Vágólapra másolva!

Hétfőn erőteljes északias áramlással hideg levegő zúdult le a kontinens nyugati részén. Az Alpok áramlást módosító hatása miatt Olaszország északi vidékén egy mediterrán ciklon alakult ki, amely jelentős csapadékkal rendelkezik. A ciklon délkelet felől enyhe, nedves levegőt "szippant be", míg északnyugat felől hideg légtömegek tartanak a légörvénybe. Ennek következtében kedd reggel az Alpok északi részén sokfelé havazás kezdődött. A déli területeket eleinte eső jellemezte, majd a délelőtt folyamán már itt is a szilárd halmazállapot volt a meghatározó.

A csapadék a legnagyobb intenzitást az olasz-osztrát-szlovén határpont közelében érte el. A híres karintiai és szlovén síterepeken, valamint Tarvisio közelében már délig vastag hó hullott. A szlovén fővárosban reggel még +10 fokban esett az eső, de 11 órára már fagypont körül volt a hőmérséklet, és elkezdődött a hóesés.

Számottevő havazásra szerda délutánig lehet számítani. A szlovén és olasz térségben a friss hóréteg meghaladhatja a fél métert is, sőt hasonló mennyiségű havazás Svájc és Ausztria egyes vidékein sem kizárt.

Akik szerdán az Alpok felé utaznak, készüljenek télies útviszonyokra, nehéz körülményekre! A havazás hazánk délnyugati vidékére is benyúlhat!

A hideg idő három napig tartja magát. Számottevő enyhülés pénteken kezdődik, a hó az alsóbb szinteken várhatóan a hétvégén olvad el.