Vágólapra másolva!
A világ negyedik legnagyobb szigetét, Madagaszkárt az év ezen időszakában viszonylag gyakran érintik trópusi ciklonok. A szerda reggelre az Indiai-óceán térségében kialakult vihar idén már a harmadik olyan, amely érinti a szigetet.
Vágólapra másolva!

Szerda reggelre Madagaszkártól északnyugatra alakult ki az a trópusi ciklon, amely útját délnyugati, nyugati irányba folytatva tovább, várhatóan csütörtökön éri el a sziget északi részét.

A legfrissebb mérések szerint a viharban az átlagos szélsebesség megközelíti a 65 km/órát, a széllökések erőssége pedig meghaladja a 80 km/órát. Mivel nevet csak az a trópusi vihar kap, amelynek sebessége eléri a 65 km/órát, a Madagaszkár felé közelítő ciklont egyelőre csak egy szám és betű kombinációjával azonosítják.

A meleg tengerfelszín felett mozgó vihar napról-napra erősebb lesz. Mikor csütörtökön eléri Madagaszkárt, a ciklonban a 80 km/órát meghaladó átlagos szélsebesség mellett, 100 km/óra feletti széllökéseket lehet majd mérni.

A vihart kísérő erős szél és heves esőzés az előrejelzések szerint csak a sziget északi részén okoz fennakadásokat. A mostani károk azonban várhatóan eltörpülnek majd a két korábbi ciklon pusztítása mellett.

Január végén a Fema névre keresztelt vihar 12 halálos áldozatot követelt. A februárban kialakult, a Saffir-Simpson skála szerinti IV-es erősségű ciklon, Ivan egyike volt a szigetet sújtó legpusztítóbb ciklonoknak. Legkevesebb 80 ember életét vesztette, 170-en eltűntek és közel 200 ezren maradtak otthon nélkül, miután a vihar végig söpört a szigeten.