Három napja tart a vihar Angliában

Vágólapra másolva!
Már három napja tart a viharos időjárás a Brit-szigetek térségében. Az Atlanti-óceán felett kialakult, Johanna névre keresztelt viharciklon vasárnap este érte el az ország déli területeit, azóta folyamatosan 100 km/óra feletti széllökések és heves esőzések okoznak fennakadásokat a szigetországban.
Vágólapra másolva!

A Johanna viharciklon átvonulása után, kedden és szerdán már egy újabb markáns ciklon frontjából fújtak 100 km/óra feletti szelek.

Szerda reggel Írország északi részét, Wales északi területeit és Anglia északnyugati régióit ostromolta az újabb vihar.

A szerda délutánra az ország középső és keleti területeit is elérő viharban, továbbra is orkán erejű lesz a szél. A meteorológusok előrejelzései szerint a tengerpart közelében a széllökések meghaladják a 135 km/órát, és az ország középső és keleti részén is elérik majd a 110-120 km/órát.

Az erős szél kiadós esőzéssel, az ország északi részén pedig intenzív havazással társul, emiatt az angol meteorológiai szolgálat újabb riasztást adott ki az ország északi területeire.

Eközben Anglia déli részén a hétfői vihar okozta károk helyreállítási munkálatai folynak. A viharban, amely akkor megbénította a közlekedést, leszakította a villanyvezetékeket és közel 30 ezer lakást hagyott áram nélkül, az Anglia déli partja előtt fekvő, Isle of Wight szigetén mérték a legerősebb, 152 km/órás széllökést.

Angliában az elmúlt években a mostaniaknál jóval nagyobb és erősebb viharok is pusztítottak már.

A legnagyobb pusztítást az 1703. november 26-án kialakult vihar okozta. A 130 km/órát meghaladó széllökések kíséretében száguldó vihar főként a szigetország keleti részén pusztított. Több ezer hajót elsüllyesztve és több száz lakóházat megrongálva. Az angol történelem legnagyobb viharának a becslések szerint közel 15 ezer halálos áldozata volt.

1881. október 14-én óriási vihar söpört végig Skócia délkeleti vidékén, egy egész halászflottát törölve el a föld színéről. A vihar következtében 200 halász vesztette életét Eyemouth közelében, ahol a helybéliek Fekete Péntekként emlegetik ezt a napot.

1952. augusztus 16-án óriási felhőszakadás pusztította el a Devon északi részén található Lynmouth falut, 34 ember halálát okozva. 24 óra alatt 230 milliméter eső esett, amely a már amúgy is magas vízállású folyókat tovább duzzasztotta. A medrükből kilépő folyók elpusztítottak több mint 100 épületet és 29 hidat.

1953. január 31-én orkánerejű szél és szőkőár tombolt Anglia keleti részén. A viharban több mint 300 ember vesztette életét, beleértve a Viktória Hercegnő névre keresztelt komp 133 utasát is. A vihar elpusztított közel 24 ezer lakást, Skóciában pedig több ezer fát csavart ki tövestül.

1987. október 15-16-án a "Great Storm"- ként emlegetett vihar söpört végig Anglián. A 185 km/órát meghaladó széllökések kíséretében vonuló vihar közel 15 millió fát csavart ki tövestül, autókat, lakóházakat rongált meg, és több ezer ház tetejét tépte le. Több mint 1,5 milliárd font kárt okozott Cornwallban, Devonban, Midlandban, Essexben és Kentben, és 18 ember lelte halálát.

A szigetország 200 éve legcsapadékosabb ősze volt a 2000-es. Október végén az öt legnagyobb folyón rekord árhullám söpört végig, 1 milliárd font kárt okozva az országban. A 150 km/órás széllökésekkel kísért vihar, amely ekkor érte el Anglia partjait, fákat csavart ki és elektromos vezetékeket szaggatott le, melynek következtében 60 ezer lakás áram nélkül maradt.