Hózáporok az országban - tartós hideg idő

Vágólapra másolva!
Már a hidegbetörés első napján sokfelé alakult ki hózápor az országban, sőt a délnyugati megyékben tartós havas eső is volt, a Mecsekben pedig havazott. A változékony, hideg idő akár egy hétig kitarthat, csak pénteken lesz valamivel enyhébb.
Vágólapra másolva!

A kontinens felett kialakuló markáns északi áramlás sarkvidéki eredetű légtömegeket szállít a kontinens nagy részére. Kedden Közép-Európa szerte sokfelé fordult elő havas eső, hózápor. Németországból, Lengyelországból, északi és nyugati szomszédunktól is érkezett jelentés havazásról.

Hazánk délnyugati vidékén ma délelőtt a tartós esőzés sokfelé havas esőbe ment át, sőt a Mecsekben havazott. Máshol a felhőátvonulásokból a záporok mellett egyre többfelé megjelentek a hózáporok.

Pedig a hidegbetörésnek még csak az első napján tartunk! A mostani hullám várhatóan csütörtökön tetőzik. Bár folyamatos, jelentős csapadék nem várható, egy-két helyen a felhőátvonulásokat hevesebb hózápor kísérheti viharos szelekkel. A napmagasság dél körül már viszonylag nagy, a napos periódusokban a légkör alsó részén összegyűlt energia az erős instabilitás következtében heves záporokat, hózáporokat gerjeszt.

Pénteken átmeneti enyhülésben lesz részünk, de a hétvégén már további melegedés nem várható, sőt újabb hideg hullám érkezésére készülhetünk a jövő hét elején.