Hózivatarok, hózáporok országszerte

Vágólapra másolva!
Az erős légköri instabilitásnak köszönhetően délutánra az ország számos pontján alakultak ki heves hózáporok és hózivatarok. Várhatóan kora estig tovább erősödik a hózáporos hajlam. A hideg idő még egy-két napig tart.
Vágólapra másolva!

Hazánk fölé az 1000-6000 méter közötti magasságban kedd folyamán, az ebben az időszakban már ritkán tapasztalható hideg légtömegek érkeztek. A március végi viszonylag erős napsütésben a délelőtt a felszín közelében felhalmozódott energia gyors gomolyfelhő-képződéshez vezetett. Délután kettőre elsősorban a Dunántúlon és az ország északkeleti részén alakultak ki hevesebb hózáporok. Helyenként villámlott, megdörrent az ég, hózivatar vonult át.

Szabolcsban helyenként 100 méter alá csökkent a látás az erős hózáporokban, Nyíregyházát is elérte az fehér függöny. Míg a Kisalföldön átmenetileg megszűntek a csapadékgócok, Somogy és Baranya megyében valamint Pest megye déli részén is heves hózáporok, helyenként hózivatarok alakultak ki. Egy intenzív góc a főváros alig kerülte el.

A hózáporok időtartama néhány perctől fél óráig terjed, a magasabb területeken egy-egy átvonuló csapadékhullámból vékony hótakaró is képződik. Várhatóan a kora esti órákig egyre többfelé fordul elő hózápor, a főváros környékén is van rá esély.

A télies időjárás nem tart sokáig. A gyors változásnak köszönhetően pénteken már a 15 fokot is megközelíti a hőmérséklet, amely a maihoz képest 8-10 fokos melegedést jelent.