Óriási jégdarab szakadt le az Antarktiszról

Vágólapra másolva!
A legfrissebb műholdfelvételek tanúsága szerint az Antarktisz nyugati részéről egy 415 négyzetkilométer nagyságú jégdarab szakadt le. A kutatók szerint a jelenségért a globális felmelegedés a felelős.
Vágólapra másolva!

A Wilkins-jégself, amely az Antarktisz nyugati részén található, egy úszó jégplatform.

A letöredezés még február 28-án kezdődött, és végül március 25-én szakadt le az az óriási jégtömb, amely a körülbelül 1500 éve keletkezett jégself szélén helyezkedett el. A Wilkins-jégself megmaradt részét csak egy keskeny, vékony jégnyelv köti össze a kontinenssel. A kutatók véleménye szerint azonban lehetséges, hogy a jégself nem fog a közeljövőben leszakadni, hiszen az antarktiszi nyár végéhez közeledve lassan beköszönt a hideg évszak, amely véget vet az olvadásnak.

Mivel a jégszerkezetek nem újulnak meg, ezért félő, hogy a most leszakadt jégdarab egy visszafordíthatatlan folyamatot indított el. Egyes kutatók szerint elképzelhető, hogy a Wilkins-jégself 15 éven belül leszakad a kontinensről.

Az Antarktisz éghajlata sokkal összetettebb és bonyolultabb, mint a Föld más területeié. A kontinens éghajlata egyébként nem melegszik, sőt vannak olyan területei, ahol lehűlés zajlik. Habár az is igaz, hogy a nyugati része, ahol a Wilkins-jégself is található, benyúlik a nyílt tengerfelszín fölé, így melegszik. Az itt zajló olvadási folyamatok miatt tartanak leginkább a tudósok attól, hogy a közeljövőben emelkedni kezd majd a világtengerek szintje.