Vágólapra másolva!
Az elmúlt évtizedekben számos nemzetközi és nemzeti programot dolgoztak ki az UV-sugárzás káros hatásainak csökkentésére. Hazánkban a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Tudományos Akadémia közös programja foglalkozik a napsugárzás káros hatásaival és a védekezés módjaival.
Vágólapra másolva!

A nyár közeledtével a jó idő és a sok napsütés egyre több embert vonz a szabadba. Ám nem árt, ha tisztában vagyunk, hogy milyen veszélyeket rejthet a túlzásba vitt napozás.

Mivel az ózonréteg károsodott, a légkör védő-szűrő képessége csökkent és több UV-sugárzás, különösen a veszélyes UV-B éri el a földfelszínt. Az UV-sugárzás rövid távon leégést, hosszabb távon bőrrákot okoz, gyengíti az immunrendszert, elősegíti a szembántalmak (szürkehályog) kialakulását, gyorsítja a bőr öregedését, és nem utolsósorban erősíti a fotokémiai szmogot.

Két-három millió nem festékes bőrrák és mintegy 130 ezer rosszindulatú melanoma fordul elő a Földön minden évben, és ez a szám évről évre növekszik. A növekedést a magyarországi vizsgálatok is alátámasztják, hazánkban évi 5-7 százalékos növekedés tapasztalható. Ez a növekedés azt jelenti, hogy amíg 2000-ben 75 emberből egy, addig 2010-re már 50 emberből egynél alakul ki melanoma. Területi eloszlásban vizsgálva a megbetegedéseket azt tapasztalhatjuk, hogy az ország déli részében, ahol erősebb a napsugárzás, több a bőrrákos megbetegedés, mint az északi országrészben. Érdekes módon a főváros kerületeire lebontva is megfigyelhető ilyen területi eloszlás, nevezetesen a budai kerületek lakói között több a rákos megbetegedésben szenvedő.

A Magyar Vöröskereszt és a Magyar Tudományos Akadémia közös programot dolgozott ki annak érdekében, hogy az erősödő UV-sugárzás elleni védekezéssel kapcsolatos információk minél több emberhez eljuthassanak. Különösen nagy figyelmet szentelve a gyerekekre és a szabadban dolgozókra, akik leginkább ki vannak téve a napsugárzás káros hatásainak.

Nagyon fontos lenne, hogy a szülők odafigyeljenek, hogy a kisgyerekeket ne engedjék megfelelő védelem nélkül hosszabb ideig a napra. A gyerekek bőre vékonyabb és érzékenyebb, mint a felnőtteké, és már egy rövidebb idejű tartózkodás a déli napon is súlyos leégést eredményezhet, amelynek a későbbiekben komoly következményei lehetnek. A gyermekkori leégés ugyanis magasabb melanomagyakoriságot okoz a későbbi években.

Hasonlóan nagy veszélynek vannak kitéve a szabadban dolgozók, számukra fontos lenne a biztonságos munkakörülmény megtermése. A nyári napsütésben csak megfelelő öltözetben, védelmet adó ruhában, sapkában tartózkodjanak a szabadban.

Mivel a nap horizont feletti magassága döntően befolyásolja az UV-sugárzás erősségét, ezért a nyári hónapokban, a nagy napmagasságok idején mérhetjük a legerősebb UV-B sugárzást. A most induló program szerint a nyári időszakban az OMSZ mérései alapján az UV-B sugárzás magas értéke esetén országos riasztást adnak ki. Ez 7,5 feletti UV-index esetén mindenkinek felhívja a figyelmét, hogy fokozottan veszélyes a napon való tartózkodás.

A hazai és nemzetközi UV-előrejelzéseinkről és a kiadott riasztásokról időjárási oldalunkon részletesen tájékozódhatnak.