Vasárnap már 30 fok is lehet

Vágólapra másolva!
Május közepének hétvégéjén először haladhatja meg a hőmérséklet idén hazánkban a 30 fokot. Átlagosan ennél hamarabb szokott bekövetkezni az első hőség nap, a hónap eleje a szokásosnál pár fokkal alacsonyabb volt. A nagy meleg várhatóan a jövő héten is folytatódik.
Vágólapra másolva!

Idén az április második felé és május első harmada az átlagosnál kissé hűvösebb időt hozott, ennek ellenére szerencsére csak nagyon kevés helyen alakultak ki hajnali fagyok, és a fagyosszenteket is átvészeltük. Általában az év negyedik hónapjában már több alkalommal meghaladja a hőmérséklet a 25 fokot, most az ország nagy részén májusig nem mértek ekkora értéket. A legkorábbi 30 fokos hőmérséklet hazánkban eddig április első felében fordult elő, a fővárosban pedig április 19-én.

Vasárnap az előrejelzések szerint a hőmérséklet idén először átlépheti a 30 fokot, erre különösen a keleti megyékben van nagy esély. A nyári idő tartósnak ígérkezik. A jövő héten ismét többször elérhetjük a 30 fokot.

A tavak, folyók vizének hőmérséklete várhatóan pénteken lépi át a 20 fokot, hétfőre pedig a 21-23 fokot is elérheti, így természetes vizeinkben is elindulhat a fürdési szezon.

A növekvő hőmérséklettel szervezetünk folyadékigénye növekszik, érdemes mindig gondoskodni a megfelelő folyadék-utánpótlásról. A páratartalom fokozatosan növekszik, fülledtebbé válik a levegő. Az UV-sugárzás 12 és 14 óra között a napos időszakokban meglehetősen erős, megfelelő öltözettel vagy fényvédő szerekkel védekezzünk! A napsütés mellett azonban délutánonként néhol heves záporok, zivatarok alakulhatnak ki, amelyben nagy energiák szabadulhatnak fel, kis területen viharos széllökések, felhőszakadások sem kizártak.

A földieper éréséhez jól jön a meleg, jobbára napos idő, bár az optimális éréshez sokfelé öntözésre is szükség van. Általában a kapásnövények és a kerti virágok szorulnak öntözésre.

A nyári időben továbbra is érdemes kirándulni, túrázni. Az Északi-középhegység csúcsain a legmelegebb napon is csupán 20-22 fokra melegszik a levegő, így ott nem lesz megterhelő hőség.