Változékonyabb hétvége Európában

Vágólapra másolva!
Európába az elmúlt napokban beköszöntött a nyár, ám az előttünk álló hétvégén sokfelé változékonyabbá fordul az időjárás. A nyári meleget felváltja a szeszélyes, tavaszi idő.
Vágólapra másolva!

Pénteken a kontinens északkeleti részén egy markáns ciklon okoz lehűlést, helyenként hózáporokat. A Skandináv-félsziget déli részén és Franciaország területén is ciklon alakítja az időjárást, sokfelé alakulnak ki heves záporok, zivatarok a térségben. Az elmúlt napok átlag feletti hőmérsékletei után mindenhol visszatérnek a tavaszias hőmérsékletek, a skandináv országokban 10-15 fok közötti hőmérsékletekkel találkozhatunk, míg Franciaországban mindenhol 20 fok feletti értékeket mérhetünk. A csapadékos időjárás várhatóan egész hétvégén meghatározza a térség időjárását, vasárnap délután már vékonyodni kezd a felfőzet, és több órára újra kisüt a nap.

Pénteken Közép-Európában, így a Kárpát-medence térségében is átmenetileg változékonyra fordul az időjárás. A kontinens nyugati része felett örvénylő ciklon frontjai közelítik meg a térséget, így a kevés napsütés mellett többfelé várható heves zápor, zivatar. A nappali felmelegedés ennek ellenére nem mérséklődik, a délutáni órákban általában 22-27 fok közötti hőmérsékletekkel találkozhatunk. A hétvégén a felhőátvonulások mellett több órára kisüt a nap, de záporokra, zivatarokra továbbra is számítani lehet.

Az előttünk álló hétvégén a Kelet-, Délkelet-Európa időjárását alakító anticiklon hatására szikrázó napsütéssel és kellemes, 25 fok feletti hőmérsékletekkel találkozhatunk Románia, Bulgária és Görögország térségében is. Igazi nyaralóidő alakult ki a térségben.