Pakisztán május hőközpontja

Vágólapra másolva!
Pakisztán déli részén napok óta 45-47 fok körül tetőzik a hőmérséklet. Ez azonban csak egy-két fokkal haladja meg az átlagos értéket, ugyanis májusban a térség a Föld legmelegebb vidéke.
Vágólapra másolva!

Pakisztán déli vidékén májusban két fő időjárási tényező egybeesése okoz szélsőségesen meleg időjárást, ekkor a Földön itt van a legmagasabb átlaghőmérséklet. Az Indus torkolatához közel, a Thar sivatag szomszédságában májusban a napsugarak hajlásszöge már csaknem merőleges, a száraz talajfelszín napközben rendkívül felmelegedik. A térségben érződik a trópusi monszun hatása, a kevés csapadék zöme júniustól szeptemberig esik le. Az év ötödik hónapjában azonban még felhőtlen az ég, és ekkor még nem fordult be a szél, azaz továbbra is északkelet felől hoz száraz sivatagi levegőt.

Mindezek ismeretében nem meglepő, hogy két hete szinte minden nap Nawabshah meteorológiai állomásán mérik a legmagasabb értéket. A csütörtöki 47,5 fok igen magasnak tűnik első hallásra, pedig csupán 2-3 fokkal magasabb az ilyenkor megszokottnál.

Júniusban azonban a monszun hatására egyre több felhő jelenik meg az égen, a déli-délnyugatira forduló szél pedig az Arab-tenger felől enyhébb légtömegeket szállít.