Sok napsütés, erősödő UV-sugárzás

Vágólapra másolva!
A héten a sok napsütés hatására egyre erősödik a nappali felmelegedés és ezzel együtt az UV-sugárzás is. A szabadba csábító időben azonban fontos odafigyelnünk arra, hogy a déli órákban, amikor a legerősebb az UV-sugárzás, ne tartózkodjunk sokáig a tűző napon.
Vágólapra másolva!

Az UV-sugárzás erősségét az UV-index segítségével határozzuk meg, aminek értéke 1 és 10 között változhat. Ennek a mérőszámnak a segítségével óráról-órára pontosan követhetjük a napsugárzás változását. Minél magasabb az index értéke, annál veszélyesebb védelem nélküli a tűző napon tartózkodni. Az UV-index értéke Magyarországon általában nem haladja meg a 8-at, de extrém esetekben, különösen vízpartok mentén, mértek már ennél magasabbat.

Mivel az UV-sugárzás erősségét döntően befolyásolja a nap horizont feletti magassága, ezért a nyári hónapokban, főként nyár elején, a nagy napmagasságok idején mérhetjük a legerősebb UV-B sugárzást. Június közepétől lassan csökkeni kezd a sugárzás erőssége.

Az előttünk álló napokban kevés felhőre és többórás, szinte zavartalan napsütésre számíthatunk, aminek köszönhetően a déli órákban az UV-index értéke, az ország nagy részén eléri a nagyon erős, 7-7,9 közötti értéket.

Sokat lehet hallani az UV-sugárzás egészségre gyakorolt káros hatásairól. A mindenki által ismert leégés és a hosszabb távon kialakuló bőrrák mellett, kevésbé ismert hatásai közé tartozik, hogy gyengíti az immunrendszert, elősegíti a szembántalmak (szürkehályog) kialakulását, gyorsítja a bőr öregedését, és nem utolsósorban erősíti a fotokémiai szmogot.

A káros következmények elkerülésének érdekében az előttünk álló napokban fokozottan figyeljünk bőrünk védelmére, dél körül, mikor a legerősebb a sugárzás, ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a tűző napon. A nyári napsütésben védelmet adó ruhával, kalappal és megfelelő fényvédő krémek használatával védekezhetünk a káros napsugarak ellen.

A legfrissebb mérések szerint szerdán 11 órakor már az erős kategóriába tartozó 5-ös UV- indexet mértek az országban.