Megérkezett a monszun Ázsia déli részére

Vágólapra másolva!
A Kína déli és keleti részét sújtó heves esőzéseknek eddig már legkevesebb 57 halálos áldozata van, és közel egymillió embert kellett kitelepíteni otthonából. India északkeleti régióiban is súlyos a helyzet, a monszun okozta kiadós esőzések sokfelé okoztak hirtelen áradásokat és sárcsuszamlásokat.
Vágólapra másolva!

Indiában és Délkelet-Ázsiában is kezdetét vette a monszun időszak. Az általában június és szeptember között zajló monszun esőzés kiváltó oka, hogy nyáron a szárazföld levegője sokkal jobban felmelegszik, mint a víz felszíne. A hidegebb, nagy nedvesség tartalmú levegő az óceán felől a szárazföld fölé áramlik, ahol a száraz kontinentális eredetű légtömegekkel találkozva bőséges csapadékot szolgáltatnak az érintett területeken.

A Kína déli és keleti területeit súlytó esőzéseknek eddig már 57 halálos áldozata van. Guangdong tartomány egyes területein a 24 óra alatt lehullott csapadék mennyisége meghaladta a 400 millimétert, amely már a nagyobb folyókon is komoly árvíz kialakulásához vezethet, ezért a két nagy folyó a Jangce és a Pearl közelében élő több tízezer embernek is el kellett hagynia otthonát.

Indiában is hasonló a helyzet, az ország északkeleti területein helyenként 100 millimétert is meghaladó csapadék hullik le egy nap alatt. A sok eső okozta hirtelen áradásoknak és sárcsuszamlásoknak már Indiában is 25 halálos áldozata van.