Az évtized egyik legsúlyosabb áradása pusztít Kínában

Vágólapra másolva!
Délkelet-Ázsiában kezdetét vette a monszun időszak. A napok óta tartó szakadatlan esőzés következtében Kína déli részén a folyók kiléptek medrükből, és most már a Sárga-folyó mentén húzódó sűrűn lakott területeket is áradás fenyegeti.
Vágólapra másolva!

A Dél-kínai-tenger partján fekvő Guangdong tartományt átszelő Pearl-folyó virágzó deltáját teljesen elmosta a megáradó folyó. A tartomány fővárosában, Guangzhouban napokon keresztül 200 millimétert megközelítő mennyiségű csapadék hullott.

A június 7-én kezdődött óriási esőzéseknek eddig már 63 halálos áldozata van, és 17 embert nyilvánítottak eltűntnek. A legsúlyosabban érintett déli területeken több mint másfél millió ember kényszerült elhagyni otthonát. A hatóságok újabb kitelepítéseket rendeltek el a veszélyeztetett területeken, és hozzáláttak a gátak és víztározók megerősítéséhez, miután országszerte már 40 folyó vízszintje érte el a veszélyes szintet.

A kormány Kína északi részén is sürgeti a gátak és víztározók megerősítését, miután az óriási esőzés már a Sárga-folyón is árhullámot indított el, több millió embert veszélyeztetve.

A meteorológusok szerint a héten még további kiadós esőzésekre kell számítani, ami a vízügyi szakemberek szerint újabb komoly áradásokkal fenyeget az országban.