Véget ér a Medárd napi csapadékos időszak

Vágólapra másolva!
Az egyik legismertebb népi megfigyelés talán Medárd napjához fűződik. Ha ezen a napon esik az eső, akkor a következő negyven napban is esni fog, tartja a mondás. A népi megfigyelés idén is bevált, igaz negyven napos esőről nem beszélhetünk.
Vágólapra másolva!

A Medárd napi népi hiedelem meteorológiai magyarázata, hogy június elején az erősödő besugárzásnak köszönhetően, már gyorsan melegszik a levegő a szárazföld felett. Ilyenkor a felszálló meleg levegő pótlására, nyugat-keleti irányú áramlás indul, amely az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger térségéből nagyobb nedvesség tartalmú levegőt szállít a kontinens belső területei fölé, amely miatt ebben az időszakban sokszor találkozhatunk csapadékos időjárással.

Medárd idén is egy csapadékosabb időszak kezdetét jelentette. Már a Medárd napot megelőzően elkezdődtek az esőzések az országban, az intenzív zivataroknak és felhőszakadásoknak köszönhetően az ország egyes területein néhány nap alatt egy egész havi csapadékmennyiség hullott le. Szombathelyen június 3-án 66 milliméter, az ezt követő napon pedig 52 milliméter csapadék hullott. Ez azért is érdekes, mert Szombathelyen az év legcsapadékosabb hónapjának, júniusnak az átlagos csapadékösszege 77 milliméter, melynek majdnem kétszerese hullott le két nap alatt.

Június 8-án, Medárd napján az ország nagy részén esett az eső, igazán kiadós csapadékkal csak az északnyugati országrészben élők találkozhattak, ahol az egy nap alatt lehullott csapadék mennyisége helyenként megközelítette a 30 millimétert. Csapadék nélkül az északkeleti országrész marad, de a déli területeken is csak kevés eső esett.

A június eleji csapadékos időszak másik emlékezetes eseménye Sopronhoz kötődik, ahol június 11-én a város egyes területein 62 millimétert meghaladó csapadék hullott le egyetlen óra alatt.

Csütörtöktől a kontinens belseje felett kialakuló anticiklonnak köszönhetően szárazabb levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe, véget vetve ezzel a medárdi esős időszaknak. Ez nem azt jelenti, hogy a következő napokban egyáltalán nem fog esni az eső, de időjárásunk alakításában egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep és egy-egy futó zápor már csak elszórtan alakul majd ki.