Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban az elmúlt néhány hónapban tapasztalt extrém időjárási eseményeknek a hatására vizsgálni kezdték a jelenségek hátterét. Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a szélsőséges időjárási események hátterében a globális felmelegedés áll.
Vágólapra másolva!

A tanulmány az Egyesült Államok nyugati területeit sújtó rekord esőzések és katasztrofális áradások kapcsán került napvilágra.

Az Egyesült Államok klímaváltozási kutatóprogramjában résztvevő tudósok egyöntetűen azt állítják, hogy az elmúlt hónapok szélsőséges időjárási eseményei, mint az özönvízszerű esőzések, a hőhullámok, a gyakoribbá váló szárazságok és az egyre erősödő trópusi viharok, mind-mind a globális felmelegedés bizonyítékai.

A jelentés összegzi a legfrissebb kutatási eredményeket, az elmúlt hat hónapban szokatlanul nagy számban megjelenő tornádókról, a szokatlanul meleg télről és a rekord mennyiségű csapadékokról.

Az idei év eddigi legszélsőségesebb időjárási eredménye a nyugati államokat sújtó óriási esőzés és árvíz volt, amely a kutatók szerint egyértelműen összefüggésbe hozható a globális felmelegedéssel. A jelenségre adott magyarázatuk szerint a globális hőmérséklet emelkedésével emelkedik a tengerfelszín hőmérséklete is. Ugyanis az antropogén üvegházhatású gázok kibocsátásának következtében végbemenő léghőmérséklet emelkedés, együtt jár a tengerfelszín melegedésével is. A felmelegedett tengerfelszín intenzívebben párologtat és a felette kialakuló felszálló légáramlatok, gomolyfelhők képződéséhez vezetnek, amelyek kiadós csapadékot adnak.

A tanulmány további megállapításokat is tartalmaz, például, hogy az Atlanti-óceáni hurrikánok gyakorisága és ereje is nőtt az elmúlt évtizedek alatt, ami valószínűleg szintén összefüggésbe hozható a tengerfelszín hőmérsékletének emelkedésével. Ugyanakkor a szárazföldet elérő hurrikánok száma nem nőtt jelentősen.