Vágólapra másolva!
A hétvégén markáns tájfun vonult keresztül a Fülöp-szigeteken. Helyenként 200 km/órás széllökések tomboltak, az intenzív esőzésekben folyók áradtak meg. A Fengshen tájfun hétfőn már trópusi viharrá szelídült, és a dél-kínai partokhoz közelít.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt péntek reggelén a számítógépes modellek még azt prognosztizálták, hogy a Fengshen viharobjektum a Fülöp-szigetek keleti partjait érintve Japán felé halad tovább, és ott erősödik meg. Még aznap este nyilvánvalóvá vált, a trópusi ciklon útvonala módosult. Végül a Fengshen két napra tájfunná erősödve keresztülhaladt a Fülöp-szigeteken. A térség egyébként a világ trópusi-ciklonban "leggazdagabb" vidéke, szinte minden évben többször okoznak hatalmas pusztítást a tájfunok.

A Fengshenben a hétvégén helyenként a 200 km/órát is meghaladták a széllökések. A szél pusztítása mellett a csapadék is nagy területen volt jelentős, néhol több mint kétszáz liter hullott egy négyzetméterre néhány óra leforgása alatt. A folyók sokfelé kiléptek medrükből.

A Fengshen hétfőn már elhagyta a szigetországot. Trópusi viharrá szelídülve immár az idén rengeteg esőt kapott dél-kínai partokhoz közelít, hogy újabb nagy csapadékot okozzon az egy hete is árvíz sújtotta területen.