Extrém magas UV-sugárzás

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban végre megérkezett az igazi nyár hazánkba. A sok napsütés és a 30 fok feletti hőmérsékletek sokakat a szabadba csábítanak, és mindenki igyekszik vízparton tölteni a szabadidejét. Azonban nem szabad elfelejtkeznünk arról sem, hogy milyen veszélyeket rejt magában az egésznapos napfürdőzés.
Vágólapra másolva!

Az UV-sugárzás erősségét döntően befolyásolja a nap horizont feletti magassága, ezért a nyári hónapokban, főként nyár elején, a nagy napmagasságok idején mérhetjük a legerősebb UV-B sugárzást. A következő napokban kevés felhőre és sok napsütésre készülhetünk, így az UV-sugárzás továbbra is nagyon erős lesz. A strandolók különösen vigyázzanak bőrükre, a víz közelében fokozott a veszély, ugyanis a víz felületéről visszavert sugárzás növeli a bőrt érő UV-sugárzás mennyiségét.

Az UV-sugárzás erősségét az UV-index segítségével határozzuk meg, aminek értéke 1 és 10 között változhat. Ennek a mérőszámnak a segítségével óráról-órára pontosan követhetjük a napsugárzás változását. Minél magasabb az index értéke, annál veszélyesebb védelem nélkül a tűző napon tartózkodni. A magyarországi mérési adatok alapján az elmúlt napokban extrém magas UV-sugárzást mértek, és ez nem lesz másként az elkövetkező napokban sem, 8-as feletti UV-indexre kell számítani. Csütörtöktől a naposabb időszakok mellett gyakrabban alakulnak majd ki záporok, zivatarok, és a megnövekvő gomolyfelhőzet miatt valamelyest csökken majd az UV-sugárzás erőssége is.

A káros következmények elkerülésének érdekében az előttünk álló napokban fokozottan figyeljünk bőrünk védelmére, dél körül, amikor a legerősebb a sugárzás, ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a tűző napon. A nyári napsütésben védelmet adó ruhával, kalappal és megfelelő fényvédő krémek használatával védekezhetünk a káros napsugarak ellen.