Hétvégén friss idő

Vágólapra másolva!
Csütörtökön tetőzik ez a rövid hőhullám, a nyugati országrészben este már zivatarok alakulnak ki. Pénteken megerősödő széllel egy hidegfront érkezik.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön többórás napsütésre, igazi nyári időre készülhetünk. Tavaink vízhőmérséklete általában 24, 26 fok között alakul, így nincs akadálya a strandolásnak. Délután a nyugati országrészben már egyre többfelé jelennek meg gomolyfelhők az égen, az esti óráktól pedig már záporokra, zivatarokra is számítani kell.

A strandolóknak érdemes figyelniük a viharjelzéseket! Elsőfokú viharjelzés van érvényben, ha a viharjelző percenként 45-öt villan. Ebben az esetben a parttól számított 500 méteren belül szabad csak a vízben tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző lámpák már jóval sűrűbben, percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor már tilos fürdeni, mert ezzel már a vihar megérkezését jelzik.

Pénteken erős széllel egy hidegfront éri el hazánk területét. A megnövekvő felhőzet mellett a nap folyamán főként az északi országrészben kell záporokra, helyenként zivatarra számítani. A tartósan csapadékos területeken a legmagasabb nappali hőmérséklet a 25 fokot is alig éri majd el. Erre a napra a strandolás helyett válasszunk inkább valami más programot, menjünk el várost nézni, vagy nézzünk meg egy kiállítást a közeli múzeumban. Akik a Balaton partján töltik szabadságukat egy kisebb hajókirándulást is szervezhetnek.

Szombaton a változó felhőzet mellett ismét több órára kisüt majd a nap. Az élénk szélben frissebbnek érezzük az időt. A hőmérséklet a délutáni órákban ismét sokfelé megközelíti a harminc fokot. A szabadtéri programok szervezéséhez igazán kedvez majd az idő, legyen szó kerti partiról vagy sportolásról.

Vasárnap sok napsütésre, 30 fok körüli maximum hőmérsékletekre van kilátás. A szép nyári időben ismét lehet strandolni. A napozás szerelmesi azonban ne felejtkezzenek el bőrük megfelelő védelméről, a déli órákban az UV-sugárzás még mindig nagyon erős lehet.