Hőség után felhőszakadás Németországban

Vágólapra másolva!
Németországban szerdán helyenként 35 fok felett tetőzött a hőmérséklet, ami az eddigi országos rekordot jelenti az évben. Az érkező hidegfront előtt a Rajna középső szakaszán heves zivatarok törtek ki a hőséget követő éjszaka. A hidegfront újabb nagy csapadékot okoz. Az egész folyamat gyengülve eléri hazánkat is.
Vágólapra másolva!

Szerdán Németország középső vidékén forróság uralkodott, egy-két helyen a 36 fokot is átlépte a hőmérséklet, idén még nem mértek ilyen meleget. A Brit-szigetek felől érkező hidegfront előterében heves zivatarok alakultak ki a kánikulát követő éjszaka. A heves zivatarokban a Rajna mentén helyenként 43 liternyi eső is lehullott négyzetméterenként.

Csütörtökön az EU legnépesebb államának keleti részén tovább tartott a kánikula, míg a nyugati tájakon a hidegfront érkezése újabb nagy esőket okozott. A hidegfront nem csak Németországban, hanem az Alpok térségében is kiadós csapadékkal jár, különösen a front előterében kialakuló heves zivatarok mentén.

Az egész folyamat hazánkat is eléri, igaz, kissé mérsékelten. Nálunk csütörtökön tetőzik a rövid hőhullám, és éjszaka az északi megyékben már sokfelé alakulnak ki heves zivatarok.