Vágólapra másolva!
Az Egyesült Arab Emírségekben van egy hely, ahol most nincsen semmi, csak a széljárta sivatag. 10 év múlva, ha minden a tervek szerint halad, egy hat négyzetkilométeren elterülő 50 ezer embernek otthont adó város emelkedik majd ki a sivatagból, és a világon ez lesz az első szén-dioxid-kibocsátástól mentes város.
Vágólapra másolva!

A város építésekor számos célt fogalmaztak meg a tervezők. Az első és legfontosabb talán az, hogy Masdar legyen a világ első olyan városa, melynek nulla a károsanyag-kibocsátása. A keskeny utcákat és sétányokat szélhűtésű toronyházak árnyékolják majd. A város északkeleti tájolású lesz, hogy ezzel is minimalizálják azt a napfénymennyiséget, ami az épületek falát és az ablakokat éri, ezáltal szeretnék csökkenteni a légkondicionálók használatának szükségességét. Az épületek tetején elhelyezett napelemek elegendő energiát termelnének ahhoz, hogy a város energiaszükségletének nagy részét fedezzék.

A másik fontos cél, hogy Masdar teljesen autómentes legyen, így elég kicsinek kell lennie ahhoz, hogy gyalog is körbe lehessen sétálni. Az építészek tervei szerint a városon belüli utazást az úgynevezett gyors személyszállító rendszerrel oldanák meg. A közlekedési eszközök tulajdonképpen hasonlítanának az autókhoz, egyszerre hat ember szállítását téve lehetővé. Fontos különbség lenne a ma használatos járművekhez képest, hogy ezek a város napelempaneljai által feltöltött elemekkel működnének. A napelemes autók a föld alatt közlekednének, akárcsak a mostani metrók, ám nem lennének fix útvonalak. Alapvetően bárhová el tudnák vinni utasaikat.

A tervek között szerepel az is, hogy a felhasznált víz 80 százalékát is újrahasznosítják. Jelenleg csak egyszer használjuk fel a vizet. A csapból kifolyó víz egy kézmosás után egyből a csatornába kerül. Ezzel szemben Masdarban a vizet annyiszor szeretnék újrahasznosítani, ahányszor csak lehet. Például az öntözéshez használt vizet is újra lehetne hasznosítani. Öntözés után, miután a növények felveszik a számukra szükséges vizet, a maradék víz a talaj mélyebb rétegeibe szivárog. A körülbelül 1 méteres mélységben elhelyezett vízgyűjtők ezt gyűjtenék össze, amit aztán legközelebb ismét felhasználhatnának öntözéskor.

Masdar lesz az első város, ahol a hulladékot teljes egészében energiává alakítják, így teljesen hulladékmentes hely lesz. A szerves hulladékból származó komposztált anyag elégetésével az energiaszükséglet további 17 százalékát tudják majd fedezni.

A város építési munkálatai már elkezdődtek, az első épület várhatóan jövő nyár végén emelkedik majd ki a sivatagból.