Négy aktív trópusi ciklon az északi földgömbön

Vágólapra másolva!
Az északi félgömbön jelenleg megtalálható négy aktív trópusi vihar közül kettő komolyan veszélyezteti Mexikó és az Egyesült Államok partjait. A több mint két hete, Afrika partjainál kialakult, Bertha névre keresztelt vihar, északnyugat felé mozogva már több mint 2600 kilométer tett meg a nyílt tengerfelszín felett. A Csendes-óceán vihara Fausto, jelenleg a legerősebb trópusi ciklon.
Vágólapra másolva!

A Floridai-félszigettől északra, szombaton alakult ki a Cristobal névre keresztelt trópusi ciklon. Az Egyesült Államok partjai mentén északkelet felé mozgó vihar várhatóan csak az ország északi partjait súrolja majd a hétvégén.

A Karib-tengeren vasárnap délután kialakult, Dolly nevet viselő vihar, már jóval veszélyesebbnek tűnik a Cristobalnál. Mexikó legkedveltebb nyaralóhelyén, a Yucatán-félszigeten még a mai nap folyamán átsöprő viharban a 83 km/órás átlagos szélsebesség mellett 100 km/óra feletti széllökéseket mérnek. A Yucatán-félszigettől távolodva, Dolly útja a Mexikói-öböl meleg tengerfelszíne felett vezet tovább, és a megfelelő nedvesség- és energia-utánpótlásnak köszönhetően megerősödve, csütörtökön délután éri majd el az Egyesült Államok partjait. Az előrejelzések szerint a viharban ekkor már a 110 km/óra feletti átlagos szélsebesség mellett 140 km/órát megközelítő széllökések is lesznek.

A Csendes-óceán keleti medencéjében található a Fausto. A július 16-án kialakult vihar mára már a Saffir-Simpson skála szerinti II kategóriájú hurrikánná erősödött, így a négy aktív trópusi ciklon közül ez a legerősebb. Az Észak-Amerika partjaitól viszonylag távol elhelyezkedő ciklonban, az átlagos szélsebesség eléri a 157 km/órát, a széllökések pedig megközelítik a 200 km/órát.

Az északi félgömb negyedik trópusi vihara már több mint két hete jelen van az Atlanti-óceán térségében. Hosszú élete során több mint 2600 kilométert tett meg. Az Afrika partjaitól induló vihar a trópusoktól már viszonylag messze, a Brit-szigetektől nyugatra, a nyílt tengerfelszín felett helyezkedik el.