Vágólapra másolva!
Heves viharokra számíthatnak a Csendes-óceán térségében élők a hétvégén. Tajvant újabb tájfun fenyegeti, Új-Zélandon pedig egy markáns ciklon okoz majd kiadós esőzéseket.
Vágólapra másolva!

Alig egy héttel az után, hogy a Kalmaegi névre keresztelt tájfun végigsöpört Tajvanon, a Csendes-óceánon egy újabb trópusi ciklon van kialakulóban. Pénteken reggel a Tájfunfigyelő Központ adatai szerint a Fung-wong névre keresztelt viharban 65 km/órás átlagos szélsebességet mértek. Az előrejelzések szerint a hétvégére, még mielőtt elérné Tajvan partjait, a vihar tájfunná erősödik.

Ha az előrejelzések helyesek, néhány napon belül ez már a második tájfun lesz, amely eléri Tajvant. Vasárnap délutánra, mikor Fung-wong eléri legfejlettebb állapotát, a Kalmaegiben mért, 150 km/órát megközelítő átlagos szélsebességnél valamivel gyengébb, 120 km/órás átlagos szélsebességet mérhetnek majd a tájfunban.

Nem is a szél lesz az, ami igazi problémákat okoz a szigeten, hanem a trópusi ciklont kísérő heves esőzés. A meteorológusok szerint 24 óra alatt akár 1000 millimétert is meghaladó csapadék hullhat, amely hirtelen áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat a térségben.

A Csendes-óceánon Új-Zéland közelében is heves viharokra lehet számítani a hétvégén. A Tasmán-tenger felett elhelyezkedő, rendkívül gyorsan erősödő ciklon várhatóan szombaton délelőtt éri el az országot. A szokatlanul erős rendszer 100 km/óra feletti széllökésekkel és kiadós esőzéssel érkezik, egyes területeken 200 millimétert is meghaladó csapadékot várnak.