Vágólapra másolva!
A múlt hét pénteken alakult ki a Csendes-óceán térségében a Fung-Wong névre keresztelt trópusi ciklon, amely hétfő reggel, alig egy héttel a Kalmaegi tájfun után, elérte Tajvan partjait.
Vágólapra másolva!

A Saffir-Simpson skála szerinti II. kategóriájú tájfunban jelenleg a 160 km/órát megközelítő átlagos szélsebesség mellett 190 km/órát meghaladó széllökéseket mérnek. A vihart kísérő heves esőzések, Hualien városában 660 milliméter eső esett, az országban sokfelé okoznak földcsuszamlásokat és árvízveszélyt.

A Fung-Wong hétfő hajnalban érte el Tajvan partjait, ahol a hatóságok a veszélyeztetett területekről eddig már ezer embert telepítettek ki, utakat és hidakat zártak le. A viharnak a legfrissebb jelentések szerint már egy halálos áldozata is van.

Az általában nyüzsgő nagyváros, Tajpej szinte teljesen kihalt, miután a tajvani hatóságok elrendelték az üzletek és bankok bezárását. A város belföldi közlekedésre használt reptere is zárva van, a teherszállító repülőgépek viszont a kertvárosban, Taojuanban található nemzetközi repülőtérről rendesen közlekednek.

A tajvani energiaszolgáltató vállalat közleménye szerint 43 ezer otthon maradt áram nélkül a vihar megérkezése után.