Kánikulával indul az augusztus

Vágólapra másolva!
Közel két hét változékonysága után július végére - úgy tűnik tartósan - visszatért a nyár. Augusztus igazi strandidővel indul. Bár rekordok nem várhatók, a 30 fok körüli nappali hőmérsékletekkel a szabadságon lévők elégedettek lehetnek. A nyári meleg idő akár több hétig is kitarthat.
Vágólapra másolva!

A július középső hetei meglehetősen változékony, sokszor hűvös időjárást hoztak, az ország nagy részén az átlagos csapadékmennyiség kétszerese-háromszorosa lehullott. A hónap végére a változékonyságot okozó ciklonok pályája egyre jobban elkerülte a térséget, és helyére a felhőoszlató leszálló légáramlatokért felelős anticiklon épül fel. Időnként egy-egy frontzóna érintheti a Kárpát-medencét, de elvonulásukat követően ismét gyorsan megerősödik az anticiklon.

Augusztus első napjai úgy kezdődnek, ahogy a július befejeződik: igazi nyári időre van kilátás 30 fok körüli nappali hőmérsékletekkel. Várhatóan a melegrekordoktól végig távol leszünk, de az átlagosnál 2-3 fokkal így is melegebb lesz. A maximum-hőmérsékletek átlagos értékei hazánkban éppen augusztus elején tetőznek 27-28 fokos értéken.

A strandolás a természetes vizekben is újra kellemessé válik. Állóvizeink hőmérséklete várhatóan 24-25 fokot ér el, a Tisza középső és déli szakaszán is hasonló hőmérsékletekre számíthatunk. A Duna ennél 1-2 fokkal hűvösebb értéken tetőzik.

A napforduló óta már több mint egy hónap eltelt, a káros UV-sugárzás időtartama is lerövidült. Most elsősorban a 12 és 14 óra között kell megfelelő védelemben részesíteni bőrünket.

Az igazi nyári időszak kisebb ingadozásokkal akár augusztus közepéig is kitarthat.