Tornádó és 40 fok - extrém európai idő

Vágólapra másolva!
Egy ciklon vonulását vasárnap Franciaországban komoly tornádó kísérte, Németországban és a Balti-tenger környékén sokfelé hullott le egy hónapnak megfelelő csapadék fél nap alatt. Mindeközben tombol a mediterrán nyár. Spanyolországban 40 fok feletti hőmérsékletet is mérnek. Európa időjárását augusztus elején a nagy különbségek jellemzik.
Vágólapra másolva!

Meglehetősen változékonyan indult a kontinensen augusztusban az időjárás. A Brit-szigetektől kelet felé haladó markáns ciklon vonulása során sokfelé fordult elő heves zivatar. Vasárnap éjszaka a Franciaország északi részén fekvő Hautmontban egy tornádó három ember halálát és komoly anyagi károkat okozott. A kisvárosban közel negyven ház sérült meg, fákat és villanyvezetékeket döntött le a forgószél. A tornádó a ciklon hidegfrontjának előterében kifejlődött markáns zivatarban jött létre.

Hétfő hajnalban Németország északnyugati részén is jelentős esőzést hozott a vonuló ciklon, a lehullott csapadék mennyisége helyenként egy havi értéknek felelt meg. Még a nap folyamán Skandináviában, majd kedden a Baltikumban volt rengeteg eső.

A Brit-szigeteken egy újabb ciklon jelent meg, amely a hét második felében várhatóan hasonló pályát ír le, mint a tornádóért és nagy esőkért felelős előző légörvény.

Miközben a Skandináv-félszigeten véget ért a július második felére jellemző nyár, a mediterrán térségben csak most állandósul a kánikula. Spanyolországban a hőmérséklet helyenként meghaladja a 40 fokot.