Hétvégére mérséklődik a forróság

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok forró időjárása után hétvégén felfrissül az idő. Pénteken délután egy hidegfront éri el a hazánkat, melynek hatására mérséklődik a nappali felmelegedés, és sokfelé kell záporra, zivatarra számítani. Vasárnaptól ismét napsütéses, meleg, nyári időre van kilátás.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban hazánk időjárást egy kiterjedt anticiklon alakította, száraz, túlnyomóan napos időt okozva. A sok napsütés hatására főként a déli országrészben emelkedett 35 fok fölé a hőmérséklet, és ez még pénteken sem lesz másként.

A hét utolsó munkanapján délelőtt még mindenhol több órára kisüt a nap, majd nyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, és a Dunántúlon heves záporok, zivatarok alakulnak ki. Eközben keleten még mindig a napsütésé lesz a főszerep, és a délkeleti területeken a délutáni órákban a hőmérséklet akár a 39 fokot is elérheti.

A nagy meleg után sokak szervezetének megterhelő lehet a front okozta időjárás-változás. Szombaton a hidegfront még mindig sokfelé okoz majd esőt, záport, helyenként zivatart az országban, és a nappali felmelegedés is mérséklődik. A tartósan csapadékos északi országrészben helyenként még a 20 fokot sem éri el a hőmérséklet, délen a változóan felhős ég mellett 25 fok feletti maximumokat mérhetünk.

Vasárnapra már teljesen megszűnik a csapadéktevékenység, és ismét mindenhol több órára előbújik majd a nap. A hőmérséklet lassan ismét emelkedni kezd, általában 24, 29 fok közötti értékeket mérhetünk. Így igazából a strandolásnak még nem kedvez az idő, de szabadtéri programokat erre a napra már bátran tervezhetünk.

A szép, napos, nyári időjárás várhatóan a jövő hét elején is folytatódik.